The economics of peace - Boulding, Kenneth Ewart, 1910-1993 (New York : Prentice-Hall, 1945)
Publikace představuje poválečnou ekonomickou a společenskou analýzu zaměřenou na problematiku míru a jeho ekonomických předpokladů. Autor, významný americký ekonom, zkoumá vztah mezi hospodářskými strukturami, politickým uspořádáním a udržením mezinárodního míru. Věnuje se otázkám válečné a mírové ekonomiky, alokace zdrojů, hospodářské spolupráce mezi státy i dlouhodobým ekonomickým důsledkům ozbrojených konfliktů. Text klade důraz na nutnost institucionálních a ekonomických mechanismů, které podporují stabilitu, spolupráci a nenásilné řešení sporů. Kniha, vydaná krátce po druhé světové válce, reflektuje aktuální zkušenosti své doby a nabízí teoretický rámec pro chápání míru jako ekonomicky podmíněného společenského stavu.
Rejstřík
Keywords: od 1945; poválečná obnova; hospodářská politika; mírový proces; mírová koexistence; studie; analýzy; 1945-; postwar reconstruction; economic policy; peace-building; peaceful coexistence; studies; analytic studies