Kupní síla peněz, výše důchodů a úroková míra, jich souvislost a příčiny určující jich změny (se zvláštním zřetelem k vývoji nejnovějších peněžních poměrů) - Mildschuh, Vilibald, 1878-1939 (Sbírka spisů právnických a národohospodářských, 1920)
Kritický výklad peněžních teorií: teorie kvantitativní, teorie důchodové, teorie úvěrové. Mildschuhova "hodnotová teorie peněz"