The lever of riches : technological creativity and economic progress - Mokyr, Joel, 1946- (New York ; Oxford : Oxford University Press, 1990)
Why are some nations more technically creative than others and why do some highly innovative societies eventually stagnate? In this provocative study of the value and meaning of technological advance, Joel Mokyr considers how past physical and social conditions have influenced the development and reception of new ideas, and shows how these trends can guide future industrial strategies at a time when more countries than ever before are competing for the rewards of technical ingenuity.
Kniha významného ekonomického historika zkoumá, proč jsou některé společnosti v dějinách technologicky kreativnější než jiné a proč dochází k období stagnace i po fázích intenzivních inovací. Autor analyzuje historické, sociální a ekonomické podmínky, které formovaly vznik, šíření a přijímání nových technických řešení, a ukazuje, jak technologické změny ovlivňují dlouhodobý hospodářský růst. Publikace propojuje ekonomickou historii s teorií inovací a představuje široce koncipovanou studii o roli technického pokroku v rozvoji civilizací. Autor zároveň naznačuje, jak mohou poznatky z minulosti přispět k tvorbě současných průmyslových strategií v prostředí globální konkurence.
Rejstř.
Bibliogr.
Poprvé vydáno jako brožovaná vazba nakladatelství Oxford University Press, 1992
Keywords: hospodářské dějiny; inovace; ekonomický růst; technologický rozvoj; studie; economic history; innovations; economic development; technological development; studies