Mravní názory Adama Smitha, zakladatele vědy národohospodářské : zvláštní otisk ze 43. roční zprávy o Československé akademii obchodní za školní rok 1914-1915 - Macek, Josef, 1887-1972 (Jos. Macek, 1915)
Studie o Smithově díle „Teorie mravních citů“, které je interpretováno jako doplněk k „Bohatství národů“; obě díla tvoří nerozlučný celek a nejsou v protikladu. Smithova psychologie mravů. Smithovy politické názory a zásady (veřejný a soukromý zájem, vlastnické právo aj.)