Národní hospodářství. Díl prvý, Úvod, populační problem, nauka o zemědělském a lesním těžení - Koloušek, Jan, 1859-1921 (V Praze : Česká matice technická, 1918)
V první části se autor zabývá národním hospodářstvím jako systémem určeným k uspokojování lidských potřeb. Druhá kapitola vyvrací Malthusovu populační teorii na základě technologického pokroku, migrace a sociálních změn. Třetí kapitola věnovaná zemědělskému a lesnímu těžení statistickými daty popisuje tehdejší vývoj výnosů z půdy a kapitálovou a pracovní vybavenost
Keywords: ekonomie; ekonomické teorie; hospodářské systémy; populační teorie; malthusiánství; migrace obyvatelstva; zemědělství; lesnictví; ekonomie a politika; učebnice; economics; economics (theory); economic systems; population theories; malthusianism; migration; agriculture; forestry; textbooks