Pokročilé metody manažerského rozhodování - Rais, Karel; Zdeněk Sojka; Petr Dostál (Grada, 2005)
Na trhu ojedinělá publikace, určená manažerům, podnikatelům, specialistům a studentům, vysvětluje nové pokročilé metody manažerského rozhodování, seznamuje s jejich principy a možnostmi využití a uvádí konkrétní aplikace v podnikání, státní sféře i v osobním životě. V první části jsou uvedeny základy teorie fuzzy logiky, umělých neuronových sítí, genetických algoritmů a teorie chaosu a jejich použití v ekonomii a managementu. Metody jsou vysvětleny na konkrétních příkladech, jako je výběr hypotéky, banky, nemovitosti či zaměstnance, vyhodnocení investice nebo bonity klienta, optimalizace ekonomických činností za účelem snižování rizik a nákladů, zvyšování zisku a tržeb apod. Druhá část knihy se specializuje na využití fuzzy logiky, umělých neuronových sítí a genetických algoritmů v oblasti predikce, kapitálových trhů, data miningu a procesu rozhodování, jako je např. predikce kurzu měny, indexu, vyhodnocení míry rizika, určení rizikového klienta, obchodování na kapitálovém trhu atd.
Keywords: Podnikání a management