Účetní a daňové odpisy 2012 - Valouch, Petr (Grada, 2012)
Praktická publikace se souhrnně zabývá problémy, které se týkají odpisování dlouhodobého majetku podnikatelských subjektů.Autor vymezuje pojem odpisování, vysvětluje odlišnost účetních a daňových odpisů, výklad je v souladu s aktuální právní úpravou k 1. 1. 2012. Na konkrétních příkladech jsou provedeny výpočty a účtování účetních odpisů a výpočty, evidence a daňové dopady odpisů daňových, včetně vymezení toho, který majetek odpisovat nelze. Zvláštní pozornost je věnována také nové možnosti využití tzv. mimořádných odpisů a odpisů majetku využívaného k výrobě elektřiny ze slunečního záření. Komplexně poradí při řešení problémů týkajících se odpisů jako daňových nákladů – vlivu odpisů na daňový základ, přerušení a pokračování v odpisování apod. Její předností jsou tabulky, vzorce a příklady, které usnadní práci a výpočty. Praktickým zaměřením je žádanou pomůckou pro podnikatele, účetní, daňové a finanční poradce i pro účetní a poradenské firmy.
Keywords: Účetnictví