Elon Musk Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti - Ashlee, Vance (Jan Melvil Publishing, 2015)
Pokud v Silicon Valley hledali nový idol po Stevu Jobsovi, našli jej ve svérázném Elonu Muskovi. Je nazýván vizionářem, těžkým workoholikem, i novodobým Iron Manem. Ashley Vance, píšící pro Bloomberg Business Week, přináší ve své nové biografii vyvážený pohled na život tohoto podnikatelského titána. Strávil desítky hodin se samotným Elonem Muskem, s jeho spolupracovníky, přáteli, ale i s protivníky a kritiky, aby vytvořil doposud nejobsáhlejší obraz inteligentního, odhodlaného muže na cestě za svými sny a vizemi. Kniha s názvem „Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti“ sestavuje mozaiku ze střípků dětství v Pretorii, prvních vydělaných milionů, party podivínů z PayPalu, aby nakonec převládly tři hlavní motivy: čistá energie, internet a vesmír. Elon Musk zahájil podnikání rozjezdem firmy Zip2, po jejímž prodeji získal dostatečné prostředky na tvorbu platebního systému X.com, později přejmenovaného na PayPal. I tuto společnost se mu podařilo s obrovským ziskem prodat a nic mu nebránilo začít se věnovat srdeční záležitosti – vesmíru. Projekt SpaceX měl za cíl levněji než státní firmy dopravit náklad na oběžnou dráhu, což se po několika letech vývoje opravdu podařilo – dokonce získal kontrakt s NASA. Obyčejnému člověku by asi vesmírný projekt bohatě stačil, ne však Elonu Muskovi. Myšlenka na čistou energii a čistou planetu jej přivedla k založení společností Tesla a Solar City. Populární automobil Tesla je dnes snem nejenom ekologů, ale všech, kdo milují dokonalý design a nové technologie. Společnosti Solar City se také daří, i přes pokles zájmu o solární energie. Kniha se samozřejmě věnuje také méně pozitivním okamžikům z Muskova osobního i pracovního života. Několik rozvodů, odvrácení krachu firmy jen několik hodin před oficiálním vyhlášením a poněkud kontroverzní vztah k zam