Hluboká práce Pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě - Cal, Newport (Jan Melvil Publishing, 2016)
Hluboká práce Pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě Cal Newport „Po šesti stranách jsem vypnula laptop. Po dvaceti stranách jsem opustila dům, abych si koupila budík, díky čemuž přijdu o výmluvu pro mobil na nočním stolku. Po sto stranách jsem požádala bratra, aby mi změnil heslo na twitteru, abych se tam už prostě nemohla nikdy nalogovat.“ napsala Molly Youngová v recenzi na Hlubokou práci v New York Times. Jedna ze schopností, kterých si naše současná ekonomika nejvíce cení, je čím dál ojedinělejší. Když si ji osvojíte, dosáhnete výjimečných výsledků. Tzv. hluboká práce je schopnost soustředit se bez rozptylování na kognitivně náročné úkoly. Umožní vám rychle pochopit složité koncepty a vytvářet lepší výstupy v kratším čase. Díky hluboké práci se zlepšíte v tom, co děláte, a získáte pocit skutečného naplnění z mistrně odvedené práce. Hluboká práce je zkrátka jakousi superschopností stále konkurenčnější ekonomiky 21. století. Většina lidí ale schopnost ponořit se hluboce do práce ztratila a své dny místo toho tráví v horečné smršti emailů a sociálních sítí, aniž by si uvědomovali, že existuje lepší možnost. V knize Hluboká práce otáčí spisovatel a akademik Cal Newport způsob, jakým se díváme dopad různých činností ve věku neustálé online dostupnosti. Místo pouhého přesvědčování, že je rozptylování špatné, oslavuje přínosy opaku: soustředění a hluboké práce. V knize rozdělené na dvě částí nejdříve přesvědčivě argumentuje, že pěstovat si zvyk hluboce pracovat přináší obrovské výhody téměř v jakékoli profesi. Poté přichází s propracovaným tréninkovým plánem v podobě čtyř pravidel, který má přenastavit vaši mysl a zvyky tak, aby přispívaly k rozvoji schopnosti hluboce pracovat. Hluboká práce je mixem kulturní kritiky a praktického návodu, v níž a