Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život - Chris, Voss (Jan Melvil Publishing, 2016)
Život je plný vyjednávání, na něž bychom měli být připraveni: nákup auta, pořízení domu, sjednání zakázky, platu, nájmu či podmínek akvizice, smlouvání s partnerem, dětmi… Dnes již klasické knihy jako Getting to Yes nebo Crucial Conversations navždy obohatily arzenál všech vyjednávačů. Přesto se některé metody v praxi ukázaly jako neefektivní a volají po aktualizaci. Bývalý hlavní vyjednavač FBI s únosci Chris Voss přináší nový, v terénu mnoha léty vyzkoušený a nejnovější neurovědou podpořený vhled. Začínal jako řadový „policajt“ a postupně se vypracoval až do pozice, kdy sám vedl jednání s největšími zločinci, únosci, vrahy a teroristy. Stal se špičkovým specialistou na vyjednávání, v nichž jde o hodně: o lidský život. V takových jednáních nelze dělat kompromisy. Vossův přístup vycházející z dlouholeté praxe jeho jednotky i ze souvisejících výzkumů, na kterých se v FBI roky pracovalo v reakci na neefektivitu starých metod, sice neboří předchozí školy, ale navazuje na ně, rozvíjí je a v mnoha ohledech je překonává. Věděli jste, že to byla právě FBI, která v jednáních aktivně začala pracovat s emocemi? Do té doby se na Harvardu a dalších předních školách vyučoval přístup vycházející z domněnky, že obě strany jednají převážně racionálně. Voss po 25 letech FBI opustil a v další práci se zaměřil na vyjednávání ve firemní sféře. Stal vyhledávaným špičkovým konzultantem, který dnes v rámci své agentury Black Swan Group asistuje u náročných obchodních jednání firem z žebříčku Fortune 500 a o vyjednávání také přednáší např. na Harvardu, MIT a mnoha dalších elitních školách. Jeho kniha je v oboru významným, ale také nesmírně praktickým příspěvkem k tématu, které se týká našich osobních i pracovních životů.
Keywords: Podnikání a management