Superprognózy Umění a věda předpovídání budoucnosti - Philip, E., Tetlock (Jan Melvil Publishing, 2016)
Ze schopnosti předpovídat budoucnost by profitoval každý z nás. Ať už by nakupoval akcie, uváděl na trh nový produkt, nebo jen plánoval osobní program. Jenže lidé jsou obvykle velmi špatní prognostici. Jak dokázal profesor Tetlock v přelomové studii z roku 2005, dokonce i předpovědi expertů jsou většinou jen o něco málo lepší než náhoda. Někteří z nich však přece jen mají zvláštní schopnost vidět do budoucnosti – a Tetlock strávil posledních deset let pátráním po tom, proč tomu tak je. Jak to, že jsou v předpovídání někteří lidé skutečně dobří? A dá se to naučit? V knize Superprognózy Tetlock s novinářem Danem Gardnerem jako spoluautorem nabízejí mistrovské dílo o předpovídání, které těží z desítek let výzkumů a také z výsledků velké prognostické soutěže, dotované americkou vládou. Projekt Dobrý úsudek (Good Judgement Project) angažoval desítky tisíc obyčejných lidí – včetně brooklynského filmaře, instalatéra v důchodu či bývalé tanečnice –, kteří dostali jediný úkol: předpovídat světové události. Někteří z dobrovolníků v tom byli neuvěřitelně dobří. Porazili nejen ostatní účastníky experimentu, ale i akademické experty, kolektivní úsudek finančních trhů, a dokonce byli lepší než analytici zpravodajských služeb s přístupem k tajným informacím. Autoři je nazvali „superpředpovídači“. V této průlomové a čtivé knize nám Tetlock s Gardnerem ukazují, co se můžeme naučit od této elitní skupiny. Výklad proplétají příběhy úspěšných předpovědí (nalezení Usámy bin Ládina) i těch, které selhaly (vylodění v kubánské Zátoce sviní). Autoři zpovídají prognostické experty od generála Davida Petraeuse po finančníka Roberta Rubina a ukazují, že dobré předpovídání nevyžaduje výkonné počítače ani tajuplné metody. Vyžaduje však sbírání informací z více zdrojů, pravd
Keywords: Úspěch a motivace