Ukaž, co děláš! 10 způsobů, jak sdílet svou kreativitu a nechat se objevit - Austin, Kleon (Jan Melvil Publishing, 2014)
Pochodeň tvořivosti vám díky knize Kraď jako umělec již dávno plane nad hlavou, ale co dál? Austin Kleon nás nenechal na holičkách. Opět deset kapitol, opět maximální dávka povzbuzení, nakažlivého nadšení i nesmírné touhy tvořit a tvorbu sdílet s ostatními. Jen role budou lehce obráceny. Tentokrát nás Austin naučí, že velkorysost vyhrává nad géniem a že být k nalezeni a nechat ostatní, ať kradou, je cestou k cíli zvanému „známý tvůrce". Ve zkratce, jestli Kraď jako umělec nabádalo k tomu, abyste se nechali ovlivňovat díly jiných, tak Ukaž, co děláš nabádá k ovlivňování ostatních tím, že se o své dílo podělíte. Jednou provždy už budete vědět, proč sdílet, jak sdílet a s kým sdílet. Austin Kleon přesvědčí i ty, jimž vadí nutnost propagovat a prodávat sám sebe a nechtějí se zpronevěřit svým zásadám, ale přitom by rádi představili svou práci i celý proces tvoření. Je to kniha o self-promotion pro tvůrce, kteří se tak trochu stydí chlubit se vlastním peřím. Zjistíte, že nemusíte být génius, abyste mohli se světem sdílet své dílo. Poznáte, že podělit se každý den o kousek své práce je lepší, než pokoutně pracovat na svém životním díle. Objevíte svůj šuplík zajímavostí a budete o nich vyprávět dobré příběhy - ukážete všem, které by to mohlo zajímat, co děláte. Získáte cenné rady na témata jako jak se nezměnit v “lidský Spam”, jak přijímat rány a proč se zaprodat - jakkoli negativně to na první pohled může vypadat. Spolu s mnoha úspěšnými umělci minulosti i současnosti dojdete k tomu, že - jak řekl Honoré de Balzac - “Největším problémem, který musí umělec vyřešit, je jak zařídit, aby si ho všimli.” Naučíte se, že kreativita není talent, nýbrž způsob myšlení.