Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, implikace - Blažek, Jiří (Karolinum, 2020)
Publikace představuje a kriticky reflektuje teorie a koncepty, které usilují o vysvětlení současné dynamicky se měnící ekonomické geografie světa, a nastiňuje implikace pro podporu regionálního rozvoje a konkurenceschopnosti. Od prvního uvedení knihy uplynulo téměř dvacet let a čtenáři se tak dostává do rukou třetí, zásadně přepracované a rozšířené vydání. Autoři se podrobně věnují mj. dvěma teoriím, které výrazně dominují současnému regionálnímu výzkumu, tj. teorii globálních hodnotových řetězců a teorii regionálních inovačních systémů. Rovněž nově představují přístupy k podpoře regionálního rozvoje, zejména koncept inteligentní specializace.