Analýza rozhodovacích procesů v Českém Telecomu, a.s. - Holub, Martin (2003)
Rozbor současných přístupů při řešení rozhodovacích problémů. Návrh nového postupu řízení změn infrastruktury IT, zavedení nové služby do procesu Change Managementu, optimalizace doby čekání na obsluhu v Kontaktním centru