Cesta z krise - Macek, Josef, 1887-1972 (V Praze : Jan Laichter, 1935)
Hodnocení postojů a kroků československé vlády jako reakce na krizi československého hospodářství v r.1929. Ekonomické důsledky krize - deflace, problém s odbytem a vysoké úrokové míry. Kritika politických rozhodnutí: nedostatečné vládní investice (veřejné zakázky), zachování pevného poměru koruny ke zlatu, nastavení protekcionalistické politiky. Mackovy návrhy na řešení krize: veřejné podnikání jako zdroj pracovních příležitostí; uvolnění zahraničního obchodu; volná měna; zlevnění úvěrů; úvěry na veřejné výdaje; přísnější politika vůči kartelům a trustům; reforma veřejné správy; reforma pracovního zřízení. Problémy veřejné služby, politika levných peněz, autorita v demokracii
Keywords: hospodářská krize; hospodářská politika; veřejné investice; finanční politika; úvěry; platební bilance; devalvace; Česko; studie; economic crises; economic policy; public investments; financial policy; credit; balance of payments; devaluation of currency; Czechia; studies