Emergentní systémy - Kuba, Petr (2006)
Sociální komplexní systémy a jejich vztah ke globalizaci společnosti. Charakteristika komplexních systémů obecně, vysledování emergentních jevů v sociálním systému lidské společnosti jako celku a v jeho částech a jejich přispěvek ke globalizaci