Podvědomé působení grafických prvků - Špaček, Vojtěch (2006)
Psychologicko-estetická studie se zabývá vlivem grafického sdělení na pocity a dojmy jeho pozorovatele. Nachází klíčové poznatky psychologie vnímání a dává je do souvislosti s grafickou stránkou věci. Lidské vidění je rozebráno z pohledu vlastností zraku, pozornosti, charakteristik zorného pole a procesu jeho strukturace. Vytyčeny jsou aspekty vidění důležité pro tvorbu grafického sdělení. Zejména jsou rozebrány tendence sdružování (grupování) objektů v zorném poli, rozlišování figury a pozadí, domýšlení jen naznačených částí obrazu, apod. Typologický přehled působení daných obrazových prvků. Popsány vlivy jednotlivých barev a odstínů, rozebrány typy a působení kontrastů a některých obecnějších vlastností grafické prezentace. Kompozice. Zlatý řez, hmotná analogie objektů v sazebním obrazci, apod. dávána do souvislosti s jejich vlivem na nálady. Některé možnosti ověřování působení obrazového sdělení