Podvědomé působení grafických prvků - Špaček, Vojtěch; Horný, Stanislav, 1955-; Vilímová, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Psychologicko-estetická studie se zabývá vlivem grafického sdělení na pocity a dojmy jeho pozorovatele. Nachází klíčové poznatky psychologie vnímání a dává je do souvislosti s grafickou stránkou věci. Lidské vidění je rozebráno z pohledu vlastností zraku, pozornosti, charakteristik zorného pole a procesu jeho strukturace. Vytyčeny jsou aspekty vidění důležité pro tvorbu grafického sdělení. Zejména jsou rozebrány tendence sdružování (grupování) objektů v zorném poli, rozlišování figury a pozadí, domýšlení jen naznačených částí obrazu, apod. Typologický přehled působení daných obrazových prvků. Popsány vlivy jednotlivých barev a odstínů, rozebrány typy a působení kontrastů a některých obecnějších vlastností grafické prezentace. Kompozice. Zlatý řez, hmotná analogie objektů v sazebním obrazci, apod. dávána do souvislosti s jejich vlivem na nálady. Některé možnosti ověřování působení obrazového sdělení
Vedoucí práce: Stanislav Horný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: grafické formáty; grafický design; vnímání uměleckého díla; počítačová grafika; informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; graphical formats; graphic design; perception of art; computer graphics; bachelor's theses