Globální dopravní trendy se zaměřením na námořní dopravu - Fialová, Šárka (2006)
Doprava obecně, její postavení ve světové ekonomice a mezinárodním obchodu, funkce a faktory ovlivňující rozvoj dopravy, nástin globálních problémů v dopravě (energetický, environmentální a problém bezpečnosti), druhy dopravních systémů ve světě, vývoj oborové struktury dopravy ve vybraných významných regionech světového hospodářství a na tomto základě nástin budoucího vývoje pro jednotlivé obory dopravy. Nákladní námořní doprava - vývoj a vazba ke světové ekonomice, komoditní a teritoriální struktura (podle toků objemu zboží a podle příslušnosti vlastnictví resp. registrace obchodní tonáže), specifika námořního přepravního trhu a aktuální vývoj sazeb námořného, kontejnerizace (faktory růstu)