Irsko a proces oddělování od Británie - Andrýsová, Lenka (2006)
Historický přehleded klíčových událostí a problémy, které vedly k rozpadu anglo-irské unie. Hrochova teorie o nacionalismu a teorie styčných linií Lipseta a Rokkana