Rozvojová politika Evropské unie - Ševčíková, Kateřina (2006)
Rozvojová pomoc poskytovaná Evropskou unií jejím bývalým africkým koloniím v širším historickém kontextu. Pomocí charakteristiky jednotlivých smluvních aktů je analyzován posun, který nastal v chápání rozvojové politiky od 50. let tohoto století až do současnosti. Charakteristika nejpalčivějších problémů současné Afriky a reálné možnosti a efektivita rozvojové pomoci EU vůči africkým zemím