Systém hodnocení členů a jejich pracovních výkonů v AIESEC Praha - Samek, Michal; Lukeš, Martin, 1976-; Hanzlíková, Milana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2006)
Pojetí a význam postavení hodnocení pracovníků v systému řízení lidských zdrojů. Cíle a přínosy hodnocení v organizaci. Předpoklady úspěšného využití výsledků hodnocení v praxi. Aplikace na konkrétní příklad pracovníků AIESEC Praha
Vedoucí práce: Martin Lukeš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: evaluace; hodnocení pracovníků; personální management; mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; AIESEC (mezin. student. org.); diplomové práce; evaluation; rating of employees; personnel management; master's theses