Ekonomické aspekty informačních systémů - Nohejl, Jiří; Rosický, Antonín, 1943-; PhDr. Ing. Pavlíček, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Ekonomický pohled na informační systémy, informace a znalosti. Ekonomický pohled je uvažován v kontextu praxeologie, širší vědy o lidském jednání. Práce využívá koncept rozptýlené znalosti a spontánního řádu, které jsou klíčovými prvky pohledu na společenské jevy u rakouského ekonoma Friedricha Augusta von Hayeka. Z tohoto pohledu jsou diskutovány otázky týkající se subjektivní povahy informace a individuálních znalostí, stejně tak jako širší pohled na informační systémy, expertní systémy a tyto změny popisující pojmy jakými jsou informační společnost a informační a znalostní ekonomika. Pro pochopení těchto jevů je nezbytné uvažovat o informačních systémech ne jako o technologickém, ale jako o společenském jevu
Vedoucí práce: Antonín Rosický
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: informační společnost; informační systémy; informace; instituce a organizace; ekonomické aspekty; ekonomické teorie; informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; information society; information systems; information; institutions and organizations; economic aspects; economics (theory); bachelor's theses