Vývoj transatlantických vztahů po 11. září 2001 - Velek, Martin (2006)
Politické vztahy mezi USA a Evropou v souvislosti s bojem proti terorismu. Historie transatlantických vztahů před 11. zářím 2001. Změna globálního bezpečnostního kontextu pro euroatlantické vztahy. Odlišné postoje obou partnerů k válce v Iráku. Pomoc evropských spojenců při obnově a demokratizačním procesu v Afghánistánu a Iráku. Důsledky boje proti terorismu na oblast lidských práv. Postoje USA a hlavních evropských spojenců k Evropské bezpečnostní a obranné politice (EBOP) EU. Vztah EBOP – NATO