Možnosti sledování a měření spokojenosti zákazníka - Polívka, Jiří; Zamazalová, Marcela; Vávra, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2006)
Základní principy péče o zákazníky. Spokojenost zákazníků. Průzkum spokojenosti zákazníků ve společnosti ALCAR BOHEMIA
Vedoucí práce: Marcela Zamazalová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: řízení vztahů se zákazníky; marketingová komunikace; podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; spokojenost zákazníka; zákazníci; diplomové práce; customer relationship management; communication in marketing; master's theses