Možnosti distribuovaného běhu aplikace typu MMORPG - Šolc, Jiří (2006)
Virtuální prostředí typu MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game) a možnosti jejich distribuovaného běhu. Jejich možná využití k vědeckým disciplínám, jako jsou ekonomické, psychologické a sociální analýzy. Pro řešený problém byla vybrána simulace vesmíru. Práce se snaží zachytit úskalí toho, jak promítnout reálné vesmírné prostředí do počítačové simulace se zachováním realističnosti a budoucí rozšiřitelnosti. Technické prostředky rozsáhlých klient-server aplikací se zaměřením na komunikaci a problematiku počítačových sítí. Zástupci dvou současných nejvýznamnějších MMORPG – EvE Online a World of Warcraft. Popsány některé z technologií dostupných pro vývoj nových komerčních virtuálních světů. Technologické architektury distribuovaných systémů