Zkoumání týkající se filosoficko-matematických základů pravděpodobnosti - Krakovič, Ondřej (2006)
Práce spojuje výklad objektivní a subjektivní stránky vědy, specificky orientované v oblasti pravděpodobnosti, její matematizované teorie i jejího chápání v běžném životním úzu. Ukazuje paradoxní a aporetické zdroje matematických základů pravděpodobnosti a možná východiska k jejich urovnání. Předkládá empirickou stránku pravděpodobnosti a ukazuje s pomocí Kantova revolučního pojetí matematiky možnost překlenutí rozštěpu teorie a empirie, o nějž teorie pravděpodobnosti a statistiky především usiluje. Nestaví do nesmiřitelného postoje různá pojetí počtů pravděpodobnosti, protože každý z nich se zabývá různým regionem empirické sféry vědy, a tím jim poskytuje rovnoprávnost v použití