Zkoumání týkající se filosoficko-matematických základů pravděpodobnosti - Krakovič, Ondřej; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Práce spojuje výklad objektivní a subjektivní stránky vědy, specificky orientované v oblasti pravděpodobnosti, její matematizované teorie i jejího chápání v běžném životním úzu. Ukazuje paradoxní a aporetické zdroje matematických základů pravděpodobnosti a možná východiska k jejich urovnání. Předkládá empirickou stránku pravděpodobnosti a ukazuje s pomocí Kantova revolučního pojetí matematiky možnost překlenutí rozštěpu teorie a empirie, o nějž teorie pravděpodobnosti a statistiky především usiluje. Nestaví do nesmiřitelného postoje různá pojetí počtů pravděpodobnosti, protože každý z nich se zabývá různým regionem empirické sféry vědy, a tím jim poskytuje rovnoprávnost v použití
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Doktorská disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky, 2006
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2006
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematika; pravděpodobnost; empirické vědy; kvantitativní metody v ekonomice [obor disert. práce]; disertace; mathematics; probability; empirical sciences; dissertations