Grafické modely pro analýzu spojitých finančních dat - Chýna, Vladislav, 1974-; Pánková, Václava, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Grafické modely jsou vhodným nástrojem statistické analýzy. V poslední době byly aplikovány rovněž ve financích. Práce pojednává o grafických modelech určených pro zpracování dat pocházejících z normálního rozdělení. Jsou zde popsány možnosti testování shody modelů s daty a čtyři selekční algoritmy (včetně odvození vztahů mezi různými STOP pravidly) pro výběr vhodného grafu, který dobře reprezentuje konkrétní data. Tyto dosud nepříliš známé postupy jsou pak použity k zodpovězení otázek z oblasti českého i mezinárodního kapitálového trhu (zkoumání provázanosti odvětvových indexů BCPP, globalizace světových akciových trhů, provázanosti měnových kurzů) a rovněž k testování hypotéz pro vysvětlení časové struktury úrokových sazeb v České republice. Vytvořené programy ve formátu Mathematica 4 lze nalézt v příloze
Vedoucí práce: Václava Pánková
Doktorská disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky, 2006
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2006
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kvantitativní metody v ekonomice [obor disert. práce]; disertace; dissertations