Vstup ČR do EMU z pohledu vnitřní a vnější rovnováhy - Špaček, Martin (2006)
Celková analýza vychází z teorie optimálních měnových zón (OCA) a věnuje se hlavním determinantám vstupu do měnové unie jako jsou podmínky, předpoklady, načasování a vyplývající výhody/nevýhody, hrozby a příležitosti při využívání společné měny. Významná část práce je věnována ekonomickým reformám