Analýza vývoje zahraničního obchodu ČR s USA – vlivy vstupu ČR do EU na vzájemný obchod - Kubáň, Martin (2006)
Vysvětlení obchodně-politických režimů ČR, USA a EU; vývoj relace vztahů ČR - USA; obchodní výměna ČR - USA a její komoditní struktura; změny v obchodním režimu ČR po vstupu do EU; aplikace na obchodní vztahy ČR - USA; zhodnocení vlivů vstupu ČR do EU a tendence bodoucího vývoje