Velká Británie - vybrané etapy z procesu dekolonizace - Tůmová, Jana (2006)
Posouzení jednotlivých vybraných etap dekolonizace Britského impéria s přihlédnutím k politickým a ekonomickým jevům, které se na tomto procesu odrazily a ovlivnily jeho průběh. Celkový dekolonizační proces, jeho hlavní etapy a zásadní události v těchto etapách, které určovaly hlavní rysy dekolonizačního procesu. Specifika rozpadu impéria v jednotlivých zemích, konkrétně Indii a Iráku