Business cycle indicators for the Czech Republic - Sedláček, Petr (2006)
Práce se pokouší sestavit kompozitní předstihový indikátor pro českou ekonomiku. Diskutováno několik metodologických přístupů, ale zvolen přístup, kdy se nejprve sestaví indikátory pro jednotlivé složky HDP. Takto sestavené indikátory jsou agregovány do kompozitního předstihového indikátoru čtvrtletního HDP. Výsledky těchto indikátorů jsou smíšené - problematičnost interpretace výsledků podobných studií v kontextu české ekonomiky. Indikátory dlouhého předstihu mohou sloužit jako první hrubé odhady budoucích tendencí. Indikátor s nulovým minimálním předstihem pak může sloužit jako přesnější odhad nejbližší budoucnosti (dvě čtvrtletí), či jako „bleskový odhad“ vývoje současného HDP