Business cycle indicators for the Czech Republic - Sedláček, Petr; Janáček, Kamil, 1943-2023; Halás, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2006)
Práce se pokouší sestavit kompozitní předstihový indikátor pro českou ekonomiku. Diskutováno několik metodologických přístupů, ale zvolen přístup, kdy se nejprve sestaví indikátory pro jednotlivé složky HDP. Takto sestavené indikátory jsou agregovány do kompozitního předstihového indikátoru čtvrtletního HDP. Výsledky těchto indikátorů jsou smíšené - problematičnost interpretace výsledků podobných studií v kontextu české ekonomiky. Indikátory dlouhého předstihu mohou sloužit jako první hrubé odhady budoucích tendencí. Indikátor s nulovým minimálním předstihem pak může sloužit jako přesnější odhad nejbližší budoucnosti (dvě čtvrtletí), či jako „bleskový odhad“ vývoje současného HDP
Vedoucí práce: Kamil Janáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
České resumé
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses