Hodnotově orientovaný model řízení inovace CRM - Neumann, Josef (2006)
Nové směry pro řízení podnikové výkonnosti. Řízení podnikové výkonnosti v kontextu inovace CRM. Customer eguity management a inovace CRM. Základní typologie a dimenze řízení inovace CRM. Hodnotově orientovaný model řízení inovace CRM. IS/ICT v hodnotově orientovaném modelu řízení inovace CRM. Verifikace teoretických závěrů v praxi