Hodnotově orientovaný model řízení inovace CRM - Neumann, Josef; Dohnal, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Nové směry pro řízení podnikové výkonnosti. Řízení podnikové výkonnosti v kontextu inovace CRM. Customer eguity management a inovace CRM. Základní typologie a dimenze řízení inovace CRM. Hodnotově orientovaný model řízení inovace CRM. IS/ICT v hodnotově orientovaném modelu řízení inovace CRM. Verifikace teoretických závěrů v praxi
Vedoucí práce: Jan Dohnal
Doktorská disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky, 2006
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2007
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations