Daňové určení v ČR se zaměřením na obce - Lainová, Kateřina (2007)
Rozpočtové určení sdílených daní obcí a možné řešení pro dosažení větší spravedlnosti v rozdělení rozpočtových příjmů. Problematika velikostních kategorií a analýza rozpočtového určení daní obcí. Centrální vláda ovlivňuje rozpočtové příjmy obcí tvorbou daňových zákonů. Daňová autonomie obcí v Evropě. Velký podíl sdílených daní, který tvoří dominantní část všech obecních příjmů v České republice, způsobuje finanční nesoběstačnost obcí. Rozpočtové určení daní v závislosti na vývoji celostátního inkasa daní