Jak se dělá nezaměstnanost, drahota a bytová tíseň a proč se prohrávají stávky - Macek, Josef, 1887-1972 (Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství A. Svěcený, 1923)
Příčiny krize hospodářství po převratu v r. 1918 (obchodní politika a protekcionismus v mezinárodním obchodě). Neuspokojivý vývoj bytové politiky, vysoké ceny bytů. Polemika s K. Englišem o deregulaci/regulaci nájemného. Liberalizace trhu bez státních zásahů a regulací (např. zrušení ochranných cel, povolovacích řízení, deregulace nájemného atd.). Krize odbytu, nedostatečná zaměstnanost vyvolávající stávky. Nutno změnit politiku odborů - požadovat zvýšení nominální mzdy, stlačení obecné cenové hladiny, a tím zvýšení skutečné mzdy s velkou kupní silou