Základy námořního práva československého - Gruber, Josef, 1865-1925 (V Praze : Josef Gruber, 1922)
Vývoj námořního práva po vzniku Československa. Zákony přejaté z Rakouska-Uherska a nově vzniklé zákony Československé republiky. Námořní úřady. Systém námořních obchodních lodí (rozlišení typů obchodních lodí, kvalita a klasifikace lodí). Národnost lodí a vlajkové právo, námořní lodní rejstřík. Zvláštní předpisy z československého, rakouského a mezinárodního práva námořního (povinné listiny na palubě lodi, formality přístavního úřadu, chování lodí na širém moři, mezinárodní radiotelegrafické smlouvy, námořní karantény, přístavní poplatky aj.)
Separát z: Obzor národohospodářský, roč. XXVII
Keywords: námořní právo; mezinárodní právo mořské; ústřední orgány státní správy; námořní doprava; obchodní loďstvo; Československo 1918-1938; vlajkové právo; přehledy; maritime law; law of the sea; central government; maritime transport; merchant fleet; surveys