Populační otázka - Gruber, Josef, 1865-1925 (Lidová universita, 1923)
Historický vývoj populační teorie a politiky, základní faktory demografického vývoje. Od poloviny 19. st. pokles porodnosti a úmrtnosti v jednotlivých evropských státech. Hlavní příčiny poklesu porodnosti mj. zejména pokles sňatečnosti, zvýšení neplodnosti, sociálně-ekonomické příčiny (teorie blahobytová, sociálního vzestupu, urbanizační, Wolfova racionalistická teorie aj.), rozvoj vzdělanosti a emancipace žen. Státní populační politika, zdravotní a sociální péče o ženy a matky. Demografické statistiky