Populační otázka - Gruber, Josef, 1865-1925 (V Praze : Melantrich, 1923)
Historický vývoj populační teorie a politiky, základní faktory demografického vývoje. Od poloviny 19. st. pokles porodnosti a úmrtnosti v jednotlivých evropských státech. Hlavní příčiny poklesu porodnosti mj. zejména pokles sňatečnosti, zvýšení neplodnosti, sociálně-ekonomické příčiny (teorie blahobytová, sociálního vzestupu, urbanizační, Wolfova racionalistická teorie aj.), rozvoj vzdělanosti a emancipace žen. Státní populační politika, zdravotní a sociální péče o ženy a matky. Demografické statistiky
Obsahuje bibliografii
Keywords: populační politika; populační růst; demografický vývoj; porodnost; úmrtnost; demografická statistika; migrace obyvatelstva; dějiny ekonomických teorií; mezinárodní srovnávání; studie; population policy; population growth; demographic transition; natality; mortality; vital statistics; migration; history of economic thought; studies