Svépomoc na poli hospodářském - Macek, Josef, 1887-1972 (Občanská knihovna (Ministerstvo školství a národní osvěty), 1923)
Pojem svépomoc - podle J. Macka společenské útvary, v nichž se lidé trpící určitým sociálním zlem sdružují, aby vlastní silou zlepšili svoje postavení, ale nepoškodili přitom zájem celku. Druhy svépomoci - pojišťování, odborové sdružování a družstevnictví