Základy sociální politiky. Díl I, Úkoly a zásady - Macek, Josef, 1887-1972 (Nákladem Ústředního dělnického knihkupectví a nakladatelství (Ant. Svěcený), 1925)
Vysvětlení a analýza úkolů a zásad sociální politiky z hlediska řešení sociální otázky. Základní pojmy ekonomické teorie - výroba a spotřeba, práce a kapitál, bohatství a chudoba, ženská otázka, populační otázka. Základní zásady sociální politiky, přirozená práva - právo na život, právo na práci, právo na plody práce, spravedlnost, rovnost, bratrství, svoboda