Základy sociální politiky. Díl I, Úkoly a zásady - Macek, Josef, 1887-1972 (Praha : Nákladem Ústředního dělnického knihkupectví a nakladatelství (Ant. Svěcený), 1925)
Vysvětlení a analýza úkolů a zásad sociální politiky z hlediska řešení sociální otázky. Základní pojmy ekonomické teorie - výroba a spotřeba, práce a kapitál, bohatství a chudoba, ženská otázka, populační otázka. Základní zásady sociální politiky, přirozená práva - právo na život, právo na práci, právo na plody práce, spravedlnost, rovnost, bratrství, svoboda
Keywords: sociální politika; práce; obyvatelstvo; sociální spravedlnost; přirozené právo; ekonomické teorie; sociální nerovnost; dějiny ekonomických teorií; ženská otázka; monografie; social policy; labor; population; social justice; natural law; economics (theory); social inequality; history of economic thought; monographs