Bolzanův nejlepší stát : příspěvek k literatuře sociálních utopií - Horáček, Cyril, 1862-1943 (Nákladem vlastním, 1907)
Problematika sociální utopie. Život B. Bolzana a jeho spis „O nejlepším státě“. 28 témat, např. uspořádání dokonalého společenského státu, základní filozofické otázky svobody, rovnosti, odpovědnosti lidí, důležitost způsobu právního zřízení, účel společenských zařízení, zákonodárná činnost, zdravotní péče, majetková otázka, v neposlední řadě i otázka bytí a smrti