Pojišťování dělnictva. I, Pojišťování dělníkův proti úrazům - Adámek, Karel, 1840-1918 (Nákladem vydavatelstva Česko-moravského národního hospodáře a samosprávného věstníka, 1886)
První modely pojišťování pracujících. Statistika mezd, úrazů a nemocnosti dělnictva v Evropě. Povinné všeobecné pojištění dělnictva, na němž se mají podílet dělníci i podnikatelé, odlišnosti pojištění průmyslových a zemědělských dělníků. Návrh zákona o pojišťování dělníků proti úrazům a nemocem, karenční doba, nárok na pojistnou rentu. Pojišťovací instituce, podíl pojištěnců na jejich správě spočívá ve finanční spoluúčasti pojištěnců. Otázky ochrany zdraví dělníků při práci