Pojišťování dělnictva. I, Pojišťování dělníkův proti úrazům - Adámek, Karel, 1840-1918 (Brno : Nákladem vydavatelstva Česko-moravského národního hospodáře a samosprávného věstníka, 1886)
První modely pojišťování pracujících. Statistika mezd, úrazů a nemocnosti dělnictva v Evropě. Povinné všeobecné pojištění dělnictva, na němž se mají podílet dělníci i podnikatelé, odlišnosti pojištění průmyslových a zemědělských dělníků. Návrh zákona o pojišťování dělníků proti úrazům a nemocem, karenční doba, nárok na pojistnou rentu. Pojišťovací instituce, podíl pojištěnců na jejich správě spočívá ve finanční spoluúčasti pojištěnců. Otázky ochrany zdraví dělníků při práci
Tit. s. rozložena na 2 s.
Keywords: pojištění osob; úrazové pojištění; dělníci; sociální pojištění; pojišťovny; bezpečnost práce; dějiny ekonomických teorií; studie; personal insurance; accident insurance; working class; social insurance; insurance companies; occupational safety; history of economic thought; studies