Peníze : lidové poučení - Engliš, Karel, 1880-1961 (Občanská knihovna (Ministerstvo školství a národní osvěty), 1922)
Otázky směny, peněz a mezinárodního obchodu. Proces vzniku peněz, bankovek a centrální (cedulové) banky, fungování mezinárodního platebního styku, československá měnová politika 20. let. Vymezení základních pojmů (směna, hodnota), definování podmínek, které musí splňovat tzv. směnný statek. Okolnosti předcházející vzniku mincí, jejich ražbě a následný vývoj směřující k nástupu bankovek. Historické příklady vzniku bankovek a státovek. Základní principy mezinárodního obchodu, funkce peněz a problematika měnové parity. Postupné sjednocování kovového základu mincí (ve prospěch zlata), okolnosti vzniku a funkce centrální (cedulové) banky. Inflace, cenové indexy, upoutávání měny na zlato, příčiny znehodnocení měny a možnosti její nápravy