Peníze : lidové poučení - Engliš, Karel, 1880-1961; Československo. Ministerstvo školství a národní osvěty (V Praze : Státní nakladatelství, 1922)
Otázky směny, peněz a mezinárodního obchodu. Proces vzniku peněz, bankovek a centrální (cedulové) banky, fungování mezinárodního platebního styku, československá měnová politika 20. let. Vymezení základních pojmů (směna, hodnota), definování podmínek, které musí splňovat tzv. směnný statek. Okolnosti předcházející vzniku mincí, jejich ražbě a následný vývoj směřující k nástupu bankovek. Historické příklady vzniku bankovek a státovek. Základní principy mezinárodního obchodu, funkce peněz a problematika měnové parity. Postupné sjednocování kovového základu mincí (ve prospěch zlata), okolnosti vzniku a funkce centrální (cedulové) banky. Inflace, cenové indexy, upoutávání měny na zlato, příčiny znehodnocení měny a možnosti její nápravy
Obsahuje též: Svépomoc na poli hospodářském / Josef Macek — Zaměstnavatel a zaměstnanec / Václav Verunáč
Obsahuje bibliografii
Vydavatel: Ministerstvo školství a národní osvěty
Keywords: peníze; peněžnictví; bankovnictví; centrální banky; měna; mince; mezinárodní obchod; dějiny ekonomických teorií; Československo; ekonomické kategorie; přehledy; money; banking industry; banking; central banks; currency; coins; international trade; history of economic thought; Czechoslovakia; surveys