Účel hospodářské výchovy na střední škole - Macek, Josef, 1887-1972 (Sbírka přednášek (Česká národohospodářská společnost), 1940)
Kritika stavu výuky na středních školách - teoretický výcvik namísto praktické výchovy spočívající ve vštěpování správných návyků, jejichž nedostatek se projevil zejména za velké hospodářské krize. Na středních školách nutno zavést nauku o hospodářství, občany seznamovat se systémem vyměřování a spotřeby daní (na veřejné zdravotnictví, sociální pojištění apod.). Hospodárnost v soukromých výdajích.